Miimikirjallisuutta: Mime the Gap

Hei pitkästä aikaa! Tässä nyt on ollut edelleen aika hiljaista menoa jalan kuntoutuksen takia. HITAASTI etenee, mutta pääasia että etenee. Joku nuppi aivoissa on ilmeisesti kevään myötä kääntynyt suotuisampaan asentoon, kun viime viikkoina on jopa tullut miimi- ja tanssiajatuksia mieleeni.

Kolme viikkoa sitten lainasin TEAKin kirjastosta taas pari miimikirjaa ja eräpäivän lähestyessä muistin vihdoin ja viimein tarttua niihin. Ensimmäisenä kahlasin läpi Richard Knightin tekemän miimin tekniikkaopuksen nimeltään Mime the Gap - Techniques in Mime and Movement. Kirjassa on valikoitujen tekniikoiden lisäksi lyhyet luvut esimerkiksi miimin historiasta sekä Knightin vinkit ja vihjeet miimiesityksen tekoon. Amazonin kauppapaikan Look inside -kohdasta näkee sisällysluettelon ja muutamia näytelukuja.

Mikäs tässä hellepäivänä pihalla lueskella :)

Tekniikoiden sanalliset ohjeet ovat mielestäni aika hyviä ja johdonmukaisia. Kaikkia harjoituksia en tokikaan kokeillut lukiessani, mutta muutamia kokeilin sillä ajatuksella, etten tietäisi mitä pitäisi tehdä. Ihan hyvin sujui. Osa tekniikoista tehdään kirjan mukaan eri tavalla kuin mitä itse teen, mutta yhtä ja ainoaa oikeaa tapaahan ei ole. Tocit oli hyvin otettu huomioon, samoin jännityksen ja rentoutuksen vaikutukset.

Kirjan kuvat taasen ovat suurimmilta osin onnettomia... Aivan kuin kuvissa olisi vain otettu asento ja räpsäisty kuva, kun esimerkiksi tekniikoihin vaadittavia kehon jännitystiloja ei näy kuvissa. Miimikot näyttävät löysiltä ja lötköiltä, vaikka varmasti tosielämässä ovat hyvin treenanneita. Lisäksi kuvakulmat vääristävät kehojen mittasuhteita.



Mainittakoon vielä Lecoq-tekniikkaan perustuva luku Elements, joka oli mielenkiintoisesti kirjoitettu. Siinä käytiin läpi, miten eri peruselementtejä - vesi, ilma, maa ja tuli - voidaan käyttää vaikkapa eri hahmojen luomisessa. Toimi hyvänä muistutuksena itsellenikin hahmojen luomisen erilaisista lähtökohdista. Minkälainen on esimerkiksi hahmo, jonka liikkumistapa ja kehonkieli on "vedentäyttyämää" ja raskasta?

Aika stereotyyppinen kuva miimistä muotoutuu tämän kirjan avulla, mutta ne stereotyyppiset tekniikat ja tavathan on hyvä opetella, että osaa sitten myöhemmin vältellä niitä. ;)

Kylläpä alkoi tehdä mieli salille treenaamaan ja myös opettamaan! Kaikkia suunnitelmiahan on taas pitänyt siirtää ja siirtää, mutta toivottavasti nyt kesän aikana jalka tulee (edes jonkinlaiseen) kuntoon ja syksyllä pääsen taas oikeisiin töihin.

Kommentit

Suositut tekstit