Mietteitä HELMIME-kirjastokiertueesta

Järjestimme keväällä HELMIME-kirjastokiertueen, eli miimikiertueen, Helsingin kirjastoissa yhdessä kaupungin kanssa. Esiinnyimme seitsemässä eri kirjastossa, kussakin kaksi kertaa. Ajatus kirjastokiertueesa kumpusi viime sykyllä siitä, ettemme halunneet suunnitella keväälle vielä näyttämöteosta mahdollisten uusien rajoitusten takia. Miimin perinteeseen on kuulunut esiintyminen julkisissa tiloissa ja paikoissa, joskin tätä perinnettä meillä Suomessa ei juurikaan ole ollut. Lisäksi halusin, että esitykset ovat helposti saavutettavia kaikille, matalan kynnyksen paikoissa. Kirjastot ovat täynnä tarinoita - lähinnä kirjoitettuja ja luettuja, mutta miksei myös sanattomia. Esiintymässä olivat lisäkseni Eliška ja Tomaš Kasprzyk. Upeat esityskuvat otti Minna Hatinen.

Tomaš ja Eliška Kasprzyk: Kuolemattomat

Eliška Kasprzyk: Auts!

Tomaš Kasprzyk: 2020

Kati Lehtola: Kissa vieköön!

Kaikki esitystilat olivat erilaisia ja eri kokoisia, mihin olimme jo harjoitusvaiheessa tietenkin varautuneet. Suunnittelimme etydit niin, että ne sopivat tilaan kuin tilaan. Omavaraisina kuljetimme äänentoistoa ja kaikkea tarvittavaa mukanamme — mielikuvitusta kaikkein oleellisimpana! Tilojen vaihteleva hälyisyys ja visuaalinen levottomuus eivät häirinneet meitä eikä katsojia, kun esityksen ajaksi kaikki uppoutuivat katsomaan ja kokemaan miimin maailmoja.Jokaisen esityksen jälkeen oli yleisökeskustelu. Saimme hyvää palautetta ja hyviä kysymyksiä. Usein toistuvia kysymyksiä olivat meidän taustamme, missä miimiä voi opiskella ja onko kursseja tulossa (on!). Monet näkivät miimiä ensimmäistä kertaa livenä, osa oli tullut varta vasten paikalle ja osa sattumalta. Olin ilahtunut siitä, että moni kuvaili meitä esiintyjiä taitaviksi, vaikka eivät olleet ennen nähneetkään miimiä. Taito ja laatu siis välittyvät, mikä on minulle tärkeää, koska maailmassa on valitettavan paljon huonoa miimiä...

Kiertueen kruunasi ekstra-esitys Helsinki-päivänä Annantalon A-lavalla, johon meitä tuli katsomaan toista sataa ihmistä! Hieno päätös kevään miimailuille. Tavoitimme kevään aikana reilut viisi sataa katsojaa, joten tavoitteet miimin lähelletuomisesta ja tietoisuuden lisäämisestä täyttyivät. Katsojia oli kaikenikäisiä. Kirjastot olivat myös iloisia siitä, että toimme mukanamme sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät tavallisesti käy kirjastoissa. Jatkoa seuraa!


Kommentit

Suositut tekstit