Miimikirjallisuutta: uusi kirja Marcel Marceausta

Patrizia Iovinen kirja Marcel Marceau, Poetics of Gesturen italiankielinen alkuteos julkaistiin 2016 ja sen englanninkielinen käännös 2018. Kirjailija markkinoi kirjaa mm. Facebookin miimi-ryhmissä, joiden kautta itsekin siitä kuulin. Tilasin kirjan suoraan Iovinelta, mutta nyt se on tullut myyntiin myös Amazoniin italiaksi sekä englanniksi Kindle-versiona.Tietääkseni Marcel Marceau, Poetics of Gesture on uusin Marceausta kirjoitettu kirja. Mielenkiinnolla tartuin teokseen, mutta valitettavasti jouduin pettymään. Suurin syy pettymykseen on kirjan huono käännös. Englanninkielisen tekstin takaa paistaa italian rakenteet ja "puhetyyli", käännös ei ole sujuvaa ja sisältää jopa useampia kirjoitusvirheitä. Lukeminen olikin vaivalloista ja vaikka kirja ei ole kovin pitkä, sen lukemiseen meni aikaa kun ei jaksanut keskittyä kovin pitkään arvailemaan, mitähän milläkin virkkeellä halutaan sanoa. Sanat toki ymmärsi, mutta sanajärjestyksen ja kymmenien pilkkujen takia tarkoitus meinasi jäädä ymmärtämättä...

Kirja esittelee Marceaun työtä ja elämää eri kanteilta, tarkastelee miimin historiaa ja muita tärkeitä miimin vaikuttajia sekä sisältää paljon lainauksia haastatteluista. Iovine myös analysoi Marceaun kuuluisaa Bip-hahmoa. Päällimmäisenä kirjasta jäi mieleen kirjoittajan varaukseton ihailu ja kunnioitus Marceauta kohtaan. Eikö mestaria uskalleta, haluta tai osata kritisoida - vai oliko Marceau vain niin täydellinen, ettei kritiikkiin ole aihetta?

Mitään varsinaisesti uutta kirja ei mielestäni onnistunut tarjoamaan. Sen paras antia olivatkin ne useat sekä Marceaun että hänen aikalaistensa lainaukset ja otteet esimerkiksi esitysarvosteluista.

Tähän loppuun vielä YouTubesta löytyvä lyhyt traileri eräästä Marcel Marceau -dokumentista:


Kommentit

Suositut tekstit