Kansainvälinen miiminpäivä

Tänään 22.3. vietetään kansainvälistä miiminpäivää eli World Mime Dayta. World Mime Day on serbialaisen Marko Stojanovićin, israelilaisen Ofer Blumin ja rankalaisen Jean Bernard Laclotten aloite juhlistaa miimiä ja sanatonta taidetta Marcel Marceaun syntymäpäivänä. He ovat vieneet aloitteen UNESCOlle saadakseen sille virallisen aseman. Ensimmäistä miiminpäivää vietettin vuonna 2011, mutta kovin laajaan tietoisuuteen päivä ei ole vielä levinnyt.


Ylläoleva World Mime Dayn logo julkaistiin kaksi vuotta sitten, jolloin se herätti ristiriitaisia tunteita. Toki kun päivä on Marceaun syntymäpäivä, on perustelua, että logokin on hyvin marceaumainen, mutta osan miimikoiden mielestä se vain vahvistaa miimikkostereotypiaa ja jättää huomioimatta miimin monipuolisuuden. Itsekin kuulun tähän kriittiseen puoleen. En koe logoa yhtään omakseni, kun omassa työssäni nimenomaan yritän murtaa stereotypioita.

Lisää World Mime Daysta (WMD) voi lukea World Mime Organisationin sivuilta (WMO). Facebookissa on myös omat sivunsa WMD:lle ja WMO:lle.

Hauskaa miiminpäivää kaikille!

Die Etagen Mime/Pantomime-koulutusohjelman näytöksestä: What a Wonderful World, ohjannut JunJun Takahashi, kuvan otti Ronald Spratte Theaterhaus Berlin Mittessä 20.7.2015.

Kommentit

Suositut tekstit